torsdag 27 mars 2008

Gammal nog?




Det är otroligt hur synen på ålder växlar med åldern.
När man var 15 var en 30-åring otroligt gammal. När man går mot 40 är en 30-åring väldigt ung. Vi firade nyss en 40-åring med tårtkalas på jobbet och han är rena ungdomen.
Vid 20 är man vacker, vid 30 är man stark, vid 40 är man rik och vid 50 är man vis, erfaren och har bättre utsikt på toppen av berget. Visst blir man klokare med åren och varje ålder har sina fördelar men tyvärr upptäcker man alltid det för sent. När man upptäcker att ens barn och ens egna kläder är ungefär lika gamla och att musiken man lyssnade på som tonåring kommer tillbaka igen som remixversion, ja då börjar man närma sig medelålderskrisen.

Minns när jag var 12 hos mina kusiner i Sollentuna och vi skulle åka in till stan och gå på Gröna Lund. Barn upp till 11 år betalade mindre entré. Min kusins föräldrar skulle göra ett försök att betala 11-års-avgiften. De gjorde en test i bilen på väg dit och frågade mig hur gammal jag var – 12 svarade jag så klart! Uppfostrad till ärlighet, blåögd och naiv, fattade jag liksom inte varför de skrattade…förrän många år senare…Vet inte om de lyckades betala den lägre entrén – jag hade fullt upp att spana in Vikingaskeppet…

När man var ung VILLE man alltid vara äldre. Man hade full koll på de som var äldre. De som var yngre betydde ingenting. Nu när man är äldre ;=) vill jag leva i min egen ålder. Vill varken vara yngre eller äldre utan där jag är. Tänker på kollegan som miste sin bror och säger ” Det är så mycket jag hade velat säga och så mycket jag skulle ha gjort”. När min pappa var över 60 uppfyllde han en gammal dröm och köpte en egen motorcykel. Det beundrar jag honom mycket för. Dånkosackerna - släng er i väggen! Nu är visserligen bågen såld men han gjorde det och det är det som är huvudsaken. Det blev många härliga turer. Nu njuter de av solen i sin lägenhet i Spanien. Jag och Krögaren vill gärna tillbringa mycket tid där framöver också.
Som pensionär ska jag absolut inspireras av hur svärmor lever idag. Hon verkar vara lycklig, njuta och ha det hur bra som helst. Att kunna se den tiden som en god dessert och bara njuta av den. Att vara nöjd med sig själv och minnas allt kul man har gjort och fånga dagen. Carpe Diem !