fredag 7 mars 2008

Städa bör man annars dör man


Jämställdheten har blivit bättre i samhället enligt ny undersökning.
Men det är inte mannen som städar mer utan kvinnan som städar mindre.
Nu glömmer vi bort hur man gör när man städar och TV-program som
Rent Hus ploppar upp som svampar ur marken. TV ska lära oss hur man städar, hur man uppfostrar barn, hur man snickrar, hur man äter och hur man lagar mat – allt för att bli så perfekt som möjligt.
Undrar hur många det var som gick till kylskåpet och tittade efter veckans avsnitt av Rent Hus. Sådan oreda och kaos stillar samvetet men det börjar gnaga när de säger att kuddarna ska tvättas var tredje månad.
En gång om året kanske – eller köper nya.
Nej, livet ska inte städas bort men är lite tvetydig för det bästa jag vet är när huset är nystädat och man kan sätta sig ner och supa in den rena doften. Själen känns ren. Tyvärr har dock städsysslan blivit tråkigare med åren och mer ett nödvändigt ont. Funderar på att anlita en städfirma som putsar fönster och storstädar medan man är på jobbet. Eller skaffa dammråttor som husdjur?
När jag checkar ut och maskarna har ätit upp det mesta så vill jag inte höra -”Hon städade i alla fall noga”. Jag vill höra att jag gjorde det jag ville, vare sig det slutar med hjärtattack i Maratonspåret eller strax efter trekaffet på Kringlan.