måndag 28 januari 2008

Riktiga gentlemän kommer med damernas mössor


Krögarens helg: Modevisning fredag kväll hem 3 på natten, upp 7 lördag morgon, öppet hela lördag, pubkväll lördag kväll hem 3 på natten, upp 7 söndag morgon, öppet hela söndag för många hungriga turister sugna på lunchbuffé. Skön och avslappnad helg! Men Krögaren klagar aldrig utan ler bara lyckligt.
Henriettas helg: Stora helg-kaffekoppen och morgontidning veckans bästa stund. Försöker njuta av en ledig helg så gott det går även om man oroar sig lite för hur mannen i huset orkar med ovanstående helg. Kid 2 rider och jag mockar x 2 under helgen. Fortfarande en bil i hushållet vilket betyder många promenader för att hämta och lämna bil till Krögaren. Positivt för hälsan förstås.
Värmlänningen ringde till slut och sa att bilen blir klar till veckan. Skönt! Ska ändå försöka hålla promenera-till-jobbet-vanan igång för hälsans skull. Kid 2 på kalas på andra sidan bron. Glömde sin mössa där men den skulle födelsedagsbarnet(kille) komma hem till oss med hade hon befallt honom. –Riktiga gentlemän kommer med damernas mössor! Jo, jo, det ska börjas i tid…och mamma säger förstås inget.
Kid 1 hängde med morsan till klädaffären. Känner våren i luften och handlade en byxa och en tröja.
Veckans Turbostädning-tvättning-strykning avklarad på rekordtid. Kid 2 gick till Stallet och tittade på bästisen som tävlade. Sen hoppade dom hemma på sin hemgjorda hoppbana så det fläktade rejält ända till min sköna läsfåtölj. Tänk vad mycket saker det går att använda som hinder! Men dom plockade ihop efter sig! Senare övernattning hos samma bästis. Kid 1 och jag tillbringade kvällen framför TV:n med Harry Potter. Spännande!
Katten åt lyxräkor på bordet som vanligt på helgerna. Katter kan väl också ha divalater?
Så blev den av: Årets första diskdag hos Krögaren. 3 timmars intensiv diskning. Nöjd efteråt för att ha givit en hjälpande hand. Fick ju träffa Krögaren i alla fall och fick en kram. En liten kram för mänskligheten men en stor kram för Henriettas kärlekshungrande helg!

torsdag 24 januari 2008

En kroppsdel mindre

Utdragning av visdomstand stod på agendan kl 13 idag.
Gamla trogna tandläkaren har blivit ersatt av en tandläkarissa från Polen.
Vid förra besöket var hon så försiktig att hon knappt nuddade på tänderna. Hon frågade om det gjorde ont innan jag ens hade hunnit gapa. Inför detta besök undrade jag därför om denna kvinna verkligen var kapabel att dra ut en visdomstand.
Alla berättelser ur det förflutna om visdomständer med rötter långa som spagetti kom konstigt nog upp till ytan nu. Så passande.
Efter tre toalettbesök, med kallsvettiga händer och darriga knän tog jag mig uppför folktandvårdens bruna trappa.
-Jaha, varsågod. Då var det dags, ekade sköterskans röst i väntrummet.
Hmmm…lite bedövning säger issan…inte spänna mig…lugn…slappna av…tången in i munnen, bända, vrida och vips! En blodig varulvstand med en märklig j-formad spets såg dagens ljus. Jag har blivit berövad en kroppsdel. Och vilket otroligt bra jobb issan gjorde. –Är det redan klart? mumlade jag med den blodiga bomullstussen hårt pressad i käken.
10 minuter från fotens inträde i rummet till fotens steg ut ur rummet!
En eloge till Sveriges tandläkarvård. Att det dessutom kostade hälften av vad jag tänkt mig gjorde ju inte saken värre. Kan man säga att jag sparade 500 idag? För 500 kan man: gå på massage eller köpa ett par drinkar eller en ny tröja eller en ny parfym eller en present mina barn (eller till min man) eller spara eller….Skulle jag ha frågat om jag fick ta med tanden hem och lägga den i ett glas vatten…utifall…?
-Ät inget på tre timmar! Tur att jag hann äta lunch.
Av skadan blir man vis….eller av visdom blir man skadad?
Andras dårskap är den klokes visdom.
På kvällen i fåtöljen infann sig en märklig trötthet. Nerklubbad.

tisdag 22 januari 2008

Paula Radcliffe - släng dig i väggen!

Springpassen börjar gå lättare….Paula Radcliffe – släng dig i väggen! Att springa är verkligen Henriettas Lyckopiller!
Henriettas nya favorit: Ronnie Sandahl.
Skrattar gott åt hans kommentarer om Anna Skippers hemsida.
Henrietta tipsar: http://www.aftonbladet.se/stockholm/ronniesandahl/

Råkade av en händelse, vid lite nonchalant teveslözappande, höra en kommentar från programmet ”Mannen som kunde prata med hundar”:
Det är aldrig, ALDRIG, för sent att lära en gammal hund att sitta!
Jag visste väl det! Än finns det hopp!

måndag 21 januari 2008

Sagan om den duktiga lilla flickan

Det var en gång en duktig liten flicka.
Hon kände sig som en liten prinsessa och allt var som hon hade tänkt.
Ingenting gick emot henne. Den duktiga lilla flickan tyckte inte om när hon blev ombedd att göra något, men när den duktiga flickan gjorde något som inte var väntat blev hon så lycklig när hon såg minerna på det överraskade människorna. Hon älskade att vara duktig! Hon blev en riktigt duktig liten flicka. Åren gick och den duktiga lilla flickan blev stor, gifte sig med sin duktiga prins och fick två duktiga barn. En dag började hon bli trött på att vara så duktig och ville istället duga som hon var. Vara den hon var. Hon hade hamnat i drakens duktighetsfälla. Hon började prova att sluta vara duktig ibland men ack hur hon fick kämpa med sitt dåliga samvete. Samtidigt blev hon lyckligare. Hon upptäckte också att det fanns motgångar och hon fann ingen råd när dessa kom ty hon hade inte upplevt dem tidigare.
Prinsen ville att hon skulle släppa loss och vara den hon var ty han såg att det gjorde den lilla duktiga flickan lycklig.
Genom åren fortsatte den lilla duktiga flickan att vara duktig och fortsatte att försöka att inte vara duktig, och så vitt jag vet…så håller hon på än idag. Men hon lärde sig till sist att livet kan vara underbart även om man inte dansar på rosor varje dag.
Hon lärde sig att handskas med draken som lurade runt knuten och nu kunde hon leva lyckligt i alla sina dagar.

Lyckan kommer lyckan går…
Efter veckor av duktig flicka kände jag stort behov av att bara göra ingenting en dag. Jag tror det blev tre filmer på canal plus under dagen. Helst ett romantiskt drama så man får gråta lite. Men mamma….vad pinigt! Grät senast så tårarna trillade i mellandagarna när Lassie kom hem och utmattad sjönk ner utanför dörren medan snön började falla över pälsen….
So what! Ska man behöva bli sjuk för att få tillbringa en dag i fåtöljen? Finns det ingen delete-knapp för dåligt samvete?
Tyvärr kommer godissuget smygande också….med magont som resultat. Varför gör man ibland saker som man vet att man mår dåligt av? Tröstar mig med att det finns saker som kroppen mår ännu värre av och tänker tankar om rökning och droger. Och ska man ägna sig åt dödssynd nr 3 så är det väl tur att man inte är shopaholic.
Inget löppass i helgen. Hade gjort susen…men Duracelkaninen var inte uppladdad. Köpte lite lycka(Mivitotal) och hoppas få upp energinivån.
Summering: Gjort är gjort. Jag förlåter mig själv och tar nya tag i morgon. Måste lära mig att njuta utan krav.
Mission impossible i fåtöljen omvandlas till en massa möjligheter!
Det är lättmockat idag! ropar Travaren hurtigt på väg till jobbet med uniformen på.
Undrar var energin man hade i den åldern tog vägen. Måste gå att träna upp igen. Lättmockat…hmm…OK då…beror det på nytt spån?
Det är viktigast att få upp kisset dvs lukten så spånet inte är fuktigt. Det gör inget om det blir några bajsploppar kvar. Travaren är så duktig och jag känner mig skamset nybörjare, men jodå, det som förut tog tre timmar tar nu en och en halv! Det är 50% snabbare! Duktig flicka!
Försökte förtränga högen av disk i ögonvrån när jag tittade in på baren men kände att jag måste dit och hjälpa till nästa vecka. Turistströmmen från fjällen ökar för varje vecka som går.
Stackars lilla duktiga flicka. Hur lär man sin egen dotter att inte vara duktig?
Kanske genom att visa att ingen är perfekt. Kanske bättre att hata den man är än att älska den man inte är? Jag jobbar med att vara en god förebild.
Läser mina affirmationer och blir på bra humör:
Allt jag vill är möjligt
Mitt liv är positivt och underbart
Jag älskar mig själv precis som jag är
Svårigheter jag inte kan undvika vänder jag till något positivt
Jag unnar mig framgång
Jag förlåter mig själv och alla andra
Får ett leende, en puss och en näskram av Krögaren som kommer hem…med middag…vilken lyx i livet!
Tillbringar en timme i telefonmöte med styrelsen på kvällen.
I övrigt en helt vanlig helg. Helt OK faktiskt!
Svärmor meddelar att nu är vi på väg…både till Helsingfors och Cypern!
Lyckan kommer, lyckan går…nästa vecka vänder det.

fredag 18 januari 2008

Hemstickade strumpor

Kid 1 ska ha glasögon – igen! Trots att ögonläkare och ögonprofessor tidigare har sagt att vi kan vara utan och att det växer bort. Vår lokala ögonläkare har arbetat i 30 år med ögon och vi ska lita på henne istället, tycker hon. Minsta misstanke brukar upplevas som kränkande för en läkare. Har recept, ska gå till optikern och prova lämpliga bågar. Hoppas att det finns några som passar en hårdrockare. Kid 1 först besviken men efter samtal känns det OK ändå.

Kid 2 sitter på Ishallen och ska åka skridskor och har glömt tunnare strumpor och ringer och säger att jag ska komma dit. Eftersom jag inte har någon bil nu så blir det Krögaren som får göra en akutinsats. Väl framme fanns det redan 2 par strumpor. Hur mycket ska vi föräldrar curla egentligen. Hur överlevde man förr?

Skulle egentligen ha åkt till Göteborg på mässa idag men stoppar huvudet i sanden och hoppar över det. Tänker på mitt ego och laddar upp batterierna istället…
Har skickat mina två unga praktikanter på mässa. Oroliga ”mamman” ringer och kollar hur det går men får inget svar…men får senare en rapport att dom har varit ute på Avenyn och haft det kul.

Hemstickade strumpor och ny veckotidning väntar på mig efter springpasset –
mina föräldrar är bäst i hela världen!

torsdag 17 januari 2008

Ur en ko(ordinator)s dagbok…

Vaknar
Sätter på Kaffe
Sätter på Ägg
Diskar ur kattskålar och ger katten mat
Packar väskan smörgås, matlåda, frukt
Duschar, smörjer, borstar, sminkar
Kläder på
Kaffe gårdagens tidning
Katten ska ut och in igen
Tänder rengöres
Snabb promenad till jobbet
Stämplar in
Oj – redan frukost! Oj – redan lunch!
Stämplar ut, stämplar in
Oj – redan dags att gå hem!
Stämplar ut
Promenerar hem. Åker till Bahamas. Vinner 5 miljoner på Triss. Köper en cabriolet. Betalar av alla lån. Anlitar fackmän och gör en SPA-avdelning med kakel från Provence. Lägger nytt golv i hela huset. Tapetserar. Gör ett lyxrum till tonåringar.
Tar en weekend till Rom….
Vaknar upp ur min dröm
Kommer hem
Springer
Fixar fram middag
Äter
Familjemys (för kort)
Kollar morgondagens aktiviteter för att ligga steget före
Brer morgondagens frukostmackor
Ser på TV
Blir killad på ryggen…
Somnar sött

måndag 14 januari 2008

Men till nästa år igen….kommer han vår gamla vän…

Hårdrocksmusiken dånar i mina öron från Kid 1 på övervåningen som övar elgitarr och keyboard. Härligt med brinnande intresse - tålamodskrävande för en gammal trött moder. Helgen har gott i nyttans tecken. Långpass har avverkats. Idag mellan
08.30 och 13.30 har jag städat som en galning för att röja alla spår efter julen.
Våren – jag är redo! Kroppen värker men själen är renad!
Idéer om renovering, gardiner, hyllor mm ploppar upp...
Ute är det vintervitt, 10 minusgrader och strålande sol! Borde vara ute och få en dos solljus men städa är ibland ett nödvändigt ont som blir tråkigare och tråkigare för varje gång…blir man bekvämare och latare med åldern eller vad är det?
Krögaren har haft öppet hela helgen och har nu kommit hem till hemmets lugna vrå.
Han myser med kvällstidningar (jag lyckades köpa en av varje den här veckan…) och hockey i ena rummet medan jag och Kid 2 ser Nalle Puh och Andra Avenyn i andra rummet. Var är pusslens och familjespelens tid……men var det bättre förr? Ju förr desto bättre?

Efter snart 15 år på min arbetsplats upplever jag (igen) att vi ligger steget efter istället för steget före (agera istället för att reagera). Istället för att förvarna kunderna om en leveransförsening stoppar vi huvudet i sanden och hoppas att kunderna inte ska märka något…med resultatet att vi får lägga ner en massa jobb på att svara på telefonsamtal från irriterade kunder…Men man får inte vara ambitiös och duktig och försöka hjälpa till att lösa ett problem. Man ska tagga ner och veta sin plats! Därför rättar jag mig i leden och har bara en genial lösning: Alla irriterade kunder kopplas direkt till vår ledningsgrupp så får de lösa problemet. Perfekt och väldigt utvecklande för företaget. Problem kallas för ”apor” på min arbetsplats och snart kan vi öppna zoo så folk kan mata alla apor som hoppar runt. Jag är uppgiven.
Henrietta får ingen respekt. Henrietta tänker inte visa någon respekt.
Och ute i världen är det krig och svält…

Veckans sämsta: Att inte bli respekterad.
Veckans bästa: Svärmor i Stockholm har bokat resa till Cypern vecka 31 och bjuder med oss igen! Att se fram emot och längta är en stor del av resan. Det ska bli så underbart härligt! Vad vore livet utan vin på balkongen! Vilken lyx att slippa laga mat och diska på en hel vecka – och nu ska bikiniformen fram!

fredag 11 januari 2008

Lättja

Dagen går i dödssynd nr 4:s tecken: Lättja.
Lyxdag med bilkörning till jobbet, även om jag börjar bli förtjust i morgonpromenaden.
Lyxen fortsätter med besök hos frisören. Jag önskar att alla hade en sån frisör som jag har! Härligt att bli lite ompysslad och bortskämd! Och så snygg jag blev sen!
Rookien, vår nya medarbetare på marknad, anar en livskris då jag både bloggar, har ny frisyr och tränar till maraton, på en och samma vecka! Sprang förresten som en skållad råtta också på jobbet för att hinna få fram de sista bilderna till hemsidan. Nu är det nära! Jag och Travaren pratade om karriär och framtid.

Oroar mig lite för min Tvilling som ser ut att kippa efter andan just nu. Kom ihåg att det bara är ett jobb och vi kan inte hålla upp hela världen på våra axlar. ”Den rätta tiden att koppla av är när man inte har tid till det”. (han va ä i sa…ôm ä vor meningon att ân skull rötsa sô vor en född mä en skörsten på huvve”…) Ja, det är mycket att göra nu och det är krig i Irak.

Nej, se glädjen i Gundes ögon! Han är så där naturligt glad så det nästan blir pinsamt. Ibland önskar jag att jag vore så. -Nu måste du lära henna att säga Nej, ger några kloka män honom rådet, när Kalla precis har kämpat sig över mållinjen som segrare. Heja Sverige!

Som jag anade, blev någon lockad av min tidigare rubrik ”Rid i natt” och naturligtvis en man – Vi kvinnor älskar enkla ting – män!

Avslutar dagen med att strax se säsongens sista avsnitt av Medium. Lättja!

onsdag 9 januari 2008

Pucko!

Hur mycket snö kan det komma egentligen? Tar det aldrig slut?
Kung Bore håller kvar sitt kyliga grepp.

Jag och Krögaren har haft möte på Hab om Kid 1. Vi försöker, om möjligt, mildra en fastställd diagnos för vårt barns framtid och vill göra en ny psykologbedömning eftersom den senaste gjordes för så länge sedan. Men utan diagnos går man miste om samhällets resurser. Som förälder blir man splittrad. Man vill att livet ska bli underbart för sitt barn. Arbetsförmedlingen tycker att människor med diagnoser är ”bra kunder” eftersom man kan erbjuda dem fler arbeten. Bidrag är bra. Left is right. Väntetid minst 1 år. För en som är van att alltid ligga steget före är väntan en tålamodskrävande dygd. Kanske ska vi bara vara tysta och nöjda istället?

Flygande Jacob avnjöts Runt Hörnet. En av få gånger jag och Krögaren får mysa lite tillsammans.

Kid 1 ringer och berättar att han ska spela in en egen låt på skolan. –Du låter lycklig? – Skojar´u?!
Kid 2 ska också börja spela gitarr och får, som hon är van vid, ärva. Första spelboken hittas dock inte trots upp-och-ner-vändande av hus.

Har kommit på att jag ofta TÄNKER order PUCKO när jag antingen åker bil eller är ute på någon mörk väg och springer. Men jag skulle aldrig SÄGA det högt…:
Använd blinkersen Pucko! Använd högra pedalen lite också Pucko! Kommer Du av vägen idag eller Pucko! Men du vilket Pucko!

Henrietta är glad
Henrietta spritter…och springer…
Henrietta har gjort en snölykta
Henrietta har fått helkroppsmassage
Henrietta njuter
Henrietta är nöjd
Henrietta har snart druckit ur en påse grönt te ”Advent” från Gamla Stan ur sin julröda tekopp från Indiska

lördag 5 januari 2008

Blommor och bin

Kid 2 hämtar Kungen kl 10. Hört e nycklon då? Kid 2 letar och letar. Samtidigt står Kungen och rasslar med nyckelknippan och ler förnöjsamt. Man kan skymta den lilla buspojken i gubbens glittrande ögon. Kungen mår bra. Kungen är nöjd. Vi tar hans Volvo(rullatorn) och går till Krögaren. Vad vore Krögaren utan Kungen?
”Kommunen ska fixa en ny Volvo”, säger Kungen. En med större hjul. En röd. Men korgen får man behålla. Där ska Nalle sitta!

Kid 1 har kompis hemma på övernattning och vaknar sent. De hyrde en film om tonårskärlek. Jo, jo, nu är Herkules begravd och Pandora öppnar sin ask istället!
Måste hitta något bra tillfälle att prata om blommor och bin. Får väl bli under någon söndagspromenad. Jag och Kid 2 ska söderut till dom fyrbenta vännerna igen.
Inhandlar 2 nya hinkar garanterat vattenplansäkra i hästbutiken(Godisaffär för Kid 2). Vi mammor pratar i affären om hur dyra saker våra döttrar behöver. Den andra mamman säger att vi mammor är nog lite delaktiga i det undermedvetna…så sant, så sant…

BRA idag: Att det är helg och man får vara ledig med familjen. Att jag sprang 15 km.
TACK för att mina kids är dom bästa kids i världen!
HJÄLP mig att leva i nuet. Idag har jag levt i nuet!

Hockey på TV…..inte för mig….men för Krögaren. Man ser ju inte hur dom ser ut när dom har hjälm på sig…ha,ha...så intresserad av spelet är jag!

fredag 4 januari 2008

Rid i natt

Rid i natt
Kid 1 sover över hos kompis. Tror att det är för att man får vara uppe mycket längre på kvällarna hos alla andra.
Äntligen Fredag! Tack vare flexsaldo slutar jag tidigt.
Ute faller snö…i hagen hästarna står och äter lugnt sitt hö...
Har fått en ny fredagsaktivitet. Drar på mig mockadressen och drar 1,5 mil söderut med Kid 2. Kid 2 sitter på hästens rygg och galopperar iväg över vidderna. Hon är lycklig. Jag tar skottkärran och börjar mocka åt de fem hästarna. Älskar när det blir rent och snyggt. Byter vatten i alla hinkar, packar hö, sopar stallgången och avslutar med att skära 2 kg morötter åt älsklingarna. Till och med jag, en lagom tjock kvinna i mina bästa år, har lärt mig hur en hästskötares liv ser ut. Kan inte fatta att jag brukade tycka om negerbollar…!
Vem behöver träna på Gym? (tiden som workoutinstruktör känns som en eon iväg).
Krögaren har lasagne klar när vi öppnar hemmets ytterdörr. Ljuvligt!
Fredagsmys med familjen i favoritfåtöljen med kvällstidningar, smaskiga fredagsbilagor och TV-tittande. Vad mer kan man begära?
Midnattsblå är säsongens färg hos Coco Chanel. Pappa, det är Din säsong i år!

Mellanmål
Under 2008 ska jag uppfylla 6 mål.
Mål 1 ska vara uppfyllt innan mål 2 kan påbörjas.
Mål 1 avslöjas först när det är uppfyllt. (undrar vilken diagnos en läkare skulle ställa).
För att inte tappa sugen införs små ”mellanmål” längs vägen.
Mellanmål 1: Egen MP3 till mina springpass. Kid 2 blir arg när det ligger en massa 80-talsmusik mitt i Tokio hotel låtarna.
Mellanmål 2: Massage
Mellanmål 3: Ej bestämt än men något för egot blir det.
Deadline: Vecka 08. Jag och Krögaren tar förhoppningsvis
den årliga turen över den gamla gungande sjön och kidsen är hos Farmor i Stockholm. Buppelpool, vin, mat och dans gör livet bättre. Årets enda helg på tu man hand tack vare underbara Farmor!
Hinder: Dödssynd nr 3
Lösning: Sluta inte springa förrän du är i mål. Fokusera. Välj. Njut av resan.
Förebild: Charlotte Perelli
Belöning: Se Deadline

torsdag 3 januari 2008

En dans på rosor

Tro inte att jag valde den rosa mallen utan någon baktanke - jag vill att mitt liv ska vara en dans på rosor helt fritt från faror. Inspirerad av Spader Madame börjar jag nu knacka in mitt livs första blogg! Började jobba igår igen efter alldeles för lång julledighet och något inom mig säger att jag inte riktigt vill erkänna för mitt verkliga jag att jag är igång igen. Men man undrar hur livet skulle ha varit om man hade fortsatt med cashewnötter och TV-tittande för länge. Nej, nu är dags att bryta soffvanorna och in med lite nya friska tag! Har anmält mig till Stockholm Marathon före jul - Jag är inte klok! Måste vara en försenad 30-årskris. Nu finns det ingen återvändo längre att komma med bortförklaringar till att träna. Sprang 16 km i måndags och trodde jag skulle dö - hur ska det gå? Barnen har jullov och minstingen ringer ungefär 20 ggr varje dag på jobbet och undrar vad hon ska hitta på. Vart har fantasin tagit vägen? Ut och lek i snön! Mitt livs kärlek, krögaren, har öppet idag så det är föräldrafritt hemma...
Längtar till mina föräldrar som är i Spanien. Skulle gärna byta -5 grader och massor av snö till sol och +15. Nej, på med täckbyxorna och ut i snöyran! Nästa jobb hägrar.